ALAPÍTVÁNY

KRÉTA

Belépés a KRÉTA felületre

Belépés a KRÉTA e-ügyintési felületére

K R É T A  kapcsolattartó:
Horváthné Schein Éva ig.h.
+36-34 361-291
8:00 - 16:00
kozepiskola.oroszlany@gmail.com

2012-Közlemény

Iskolánk Oroszlány Város
Önkormányzata
2012. február 28-i
döntése értelmében a
HAMVAS BÉLA GIMNÁZIUM
ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA

nevet viseli
2012. szeptember 1-jétől.
(Hamvas Béla életrajza)

Keresés

2010-Gimisek Tordán

Oroszlányi gimisek Tordán

 

Jó hangulatú baráti látogatást tettek 2010. május 14-16 között a Lengyel József Gimnázium és Szakközépiskola diákjai Tordán, akiket az elmúlt évben létesített cserekapcsolat jegyében, Iskola-napi rendezvényükön, a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum vezetői és diákjai fogadtak. A rendezvény díszvendége volt Sógor Csaba, Románia Európai Parlamenti képviselője.


A diákok 14 fős delegációját Dr Radványiné Varga Andrea igazgató és két tanártársa, Kovács Ildikó igazgatóhelyettes és Majorovitsné Mózes Gertrúd angoltanár kísérte.

Az utazást lázas készülődés előzte meg, hiszen a diákoknak a tordai gimnázium iskolanapi rendezvénysorozata jegyében meghirdetett nemzetközi szintű „Közös házunk Európa – különbözően, de mégis együtt” címet viselő versenyre kellett felkészülnie.


A versenykiírás szerint a tanulóknak 3 csapatot kellett létrehoznia és mindhárom csapatnak külön-külön olyan kárpát-medencei történelmi személyiséget (művész, tudós, író, vagy költő) kellett keresnie és bemutatnia, akinek az életművében, kifejeződik az európaiság, a népek összefogásának, az etnikai és vallási toleranciának, egymás kölcsönös megismerésének és elismerésének, kulturális, etnikai sokszínűségének és fenntartásának gondolata.

 

A tanulók választása az operettjeiről híres magyar zeneszerző és karmester Kálmán Imrére, 20. századi kiemelkedő írónkra, Márai Sándorra és a Kossuth által legnagyobb magyarnak tartott gróf Széchenyi Istvánra esett. A személyiségeket a felkészülés során összeállított színes, tartalmas illusztrációkat tartalmazó posztereken, illetve 10-10 perces power point-os előadás keretében kellett bemutatni a két fiatalabb korosztálynak (VII-VIII-IX-X. osztályosok) magyarul, az idősebb szenior csapatnak (XI-XII. osztályosok) angolul.


A vetélkedő további részét a népi hagyományokból táplálkozó, a régió sajátos hangulatát kifejező zenés, táncos játékok képezték, melynek keretében a gimnazisták különböző népdalokat, népszokásokat, népi játékokat mutattak be. Nagy sikere volt a kinti közönség előtt a találós kérdésekkel tűzdelt Pünkösdölőnek, melyet szinte élővé varázsoltak az odahaza sebtében, elkészített rózsakoszorúk, és amelyet sok-sok vidámsággal és nagy élvezettel adtak elő üde-fehér ruhájukban a „király-lányok”, és árvalányhajas kalapjában az egy-szem „királyfiú”.


A verseny kezdetén a zsűri előtt minden csapatnak be kellett mutatkoznia, bemutatnia városát, iskoláját. Diákjaink bemutatkozását frappáns módon segítette a városról készített – sokak által ismert - „Oroszlány-szív” video-klip, melyben a négy gimnazista énekes lány és a Lejó-ról készült „bevágás” hangulatos képet fest nemcsak városunkról, de iskolánkról is.


A lelkes felkészülésnek meg is lett az eredménye: csapataink mindhárom kategóriában a második helyezést érték el, mind a diákok, mind felkészítő tanáraik legnagyobb örömére.


A gyerekek akkor sem unatkoztak, amikor éppen nem versenyeztek, mert a vendéglátók színes programot állítottak össze számukra. Ismerkedtek Torda városával, ellátogattak a sóbányába, hajnalig ropták a táncot az iskolanapi bálon. Itt esett meg az is, hogy a táncos lábú bálkirályt a Lejósok köréből választották ki.

 

A cserekapcsolat természetesen folytatódik, hiszen az oroszlányiak ugyanilyen szeretettel várják majd vissza tordai barátaikat az ősz folyamán.

 

Smile

 

1.

Torda01

 

2.

Torda02

 

3.

Torda03

 

4.

Torda04

 

5.

Torda05

 

6.

Torda06

 

7.

Torda07

 

8.

Torda08

 

9.

Torda09

 

10.

Torda10

 

11.

Torda11

 

Smile

Látogatottság

500637
Mai nap:Mai nap:4
Tegnap:Tegnap:76
A héten:A héten:488
Ebben a hónapban:Ebben a hónapban:1812
ÖSSZESEN :ÖSSZESEN :500637

Nyelvvizsga

LanguageCert